v. 28 (27+0)

Hej hallå bloggen! Sitter här med hela håret fullt med hårfärg.. Äntligen! Nu jäklar ska utväxten bort. Ska försöka ge mig på en liten spa-dag här hemma för mig själv.. Peela hela kroppen, Mary Kay ansiktspeeling (bästa!), fila fötterna? Färga ögonbrynen ska jag också göra minsann. Fixa naglarna också, fila och lacka med skyddslack..

Underbart. Idag ska jag verkligen pyssla om mig själv.

Idag är det veckobyte också, går in i vecka 28 och nu är det 90 dagar kvar till BF. Hilfe, vad tiden går fort.

Så här säger FL om v. 28

Kroppen
Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.

Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
- Detta har jag redan gjort.

Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet
Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0